Thursday, September 3, 2009

Detik pertemuan..

Salam ramadhan untuk semua..entry ni ain tulis pada hari rabu 2 september 2009 12.20 am..genap sebulan ain bergelar isteri pada insan tersayang, anas zuhair..tapi sekarang ain ade kt umah ain kt kampung gajah, perak..mr anas plak kt umah dia kt jenjarom, Selangor..huhu..dah 9hari tak jumpa..tak terungkap rindu pada dia..esok ain nak balik sana..tapi ain bgtau dia nak balik ahad..just a little surprise for him..ain kenal mr anas masa kami sama2 blaja kt KUIS dulu..actually masa tu ain dah ade boyfriend..haha..ok let start from the beginning..habis je spm ain kenal sorang hamba Allah ni..nama N..(no need to write lah ye..) dia ni K.U (ketua umum) kt skolah adik ain..SMKA sultan azlan shah..yeah of course my 1st impression dia ni baik,kuat agama,bijak..dan sebenarnya adik ain minat kt N ni..hehehe..kitorang pn berkawan macam biasa..dia dok kt ipoh..ipoh-kg gajah lebih kurang 65km..sejam naik kereta..tak berjumpa pn..just by sms..takpe la sebab adik ain kenal dia..kawan ain pn ada yang kenal..dorang cakap dia ni ok..dah lama tu jumpa la jugak..ain pergi ipoh time tu..dengan sepupu ain..then kitorang terus la berkawan..

tak lama pastu N smbung study kt PASUM..matrik kt UM, KL..ain plak kt KUIS, bangi..lame2 declare la as a couple..harapan ain N boleh pimpin ain dgn baik..dia mmg sgt sayang kt ain,bagi dorongan,sgt2 ambil berat..wujud keserasian dan dia jaga ain sebaiknya..even ain masa tu belum betul2 rasa serius lg dgn dia..lebih 2tahun kenal dia baru la mula nak timbul rasa nak serius..1day tu ain keluar dgn roommate teman dia pergi times square..tiba2 ain ternampak sesuatu yg membuat ain menggigil..ain terus terduduk time tu..terkejut sangat..ain nampak N berjalan dengan sorang pmpuan sambil berpegang tangan dan tersenyum riang..Subhanallah tuhan je tau perasaan ain..ape lagi terus pegi kejar dgn roommate ain tu..seriously ain memang tak boleh terima lelaki yg pernah sentuh pmpuan lain b4 ain okey..pastu dia merayu2 minta maaf kt ain macam ape je pastu ikut je ain pegi mana..oh my god..macam ni rupanya N..2tahun lebih tu belum cukup untuk kenal dia..pmpuan tu pn call ain..rupanya dorang kawan tapi that girl memang jenis yg gedik..padahal dah ada boyfren tu..lama2 ain fikir lantak kau la aku tak rugi pape..terus hilang feeling yg baru je nak datang..tapi lama2 dia merayu2 ain jadi kesian..ain mmg lembut hati..dia pn dah janji..teruskan dgn dia tp hati takde..sedih dia buat macam tu..

ok sampai la ke part ain kenal mr anas..kitorang 1fakulti tp lain kos..ain amik multimedia mr anas amik sains computer..tapi kitorang 1class arab.. 1 day mr anas dgn kawan2nya masuk lambat k e class arab..biasa la semua mata memandang la kan..ain tak pernah kenal or perasan akan kewujudan mr anas b4 tu..hehehe..tp time tu tiba2 je bila terpandang dia hati ain jadi lain je..no no no im not falling in love with him..tapi hati ni macam diusik..terdetik sesuatu yg ain pn tak tau apa..tiba2 macam hati ni disentuh..pastu ain just abaikan je..tak pernah bertegur pn..1day ain buka friendster..banyak mesej dlm inbox yg tak pernah berbaca tu ain buka..then tengok juga profile2 org yg send..rupanya mr anas ada send mesej..dah lama baru ain buka..kire ngorat juga la..hikhik..ain tak penah reply mesej2 camtu tp mesej mr anas tah kenapa ain boleh nak reply..sebab ain bkn jenis yg suka melayan..in the same time ain still dgn N even ain rasa suam2 kuku je perasaan kt dia..lama2 dgn hanya bermesej kt friendster dan jeling2 kt class mr anas minta no fon ain..ain bagi ke? Oh no no no...last2 dia yg bg no fon kt ain..haha..dalam hati terdetik ape la dia ni tak gentlemen langsung tak berani nak tegur depan2..hikhik..mr anas ni jenis yg tak banyak cakap..agak pendiam n pemalu..dulu2 jela..tp dgn org yg rapat dengan dia lain la kan..pastu lama ain tak layan mr anas..tp no fon mr anas ain simpan je..mr anas pn bila tau ain dah ada N dia malas kacau sgt..

1 day tah macam mana ain missedcall no mr anas then dia call ain balik..and dia boleh tau ain yang missedcall sedangkan dia takde no fon ain..lama2 kitorang makin rapat..ain suka kawan dengan mr anas sebab dia kelakar..ain asyik nak tergelak je..tapi time tu memang takde timbul pn rasa cinta..just suka berkawan not more than that..lama kelamaan hati ain makin happy kawan dgn mr anas dan malas nak layan N.. yela ain terima dia balik pn just sebab kesian tgk dia layan ain baik sangat..lagipun makin lama makin banyak yg ain kenal N..dia ramai kawan pmpuan dan ain tak berapa suka dgn pergaulan dia kt UM tu..maybe dia berubah bila masuk U or memang perangai dia camtu pn im not so sure..tapi yg buatkan ain agak terkilan N cerita lain pada kawan2 kami..kononnya ain yang ada orang lain..kiranya ain yang salah la..so ramai kawan2 yang kenal kami salahkan ain..ain mula renggang dengan N..mr anas pn suke la kan dan mula lah memasang impian nak tackle ain..hehehe..ain plak makin senang kawan dgn dia..dulu mr anas memang agak nakal..tp Alhamdulillah bila kawan dengan ain mr anas makin banyak berubah..kawan2 dia sendiri bgtau ain and of course ain nampak sendiri perubahan dia..paling ain suka dia berhenti merokok..sebab ain memang tak tahan dengan asap rokok okey.. rajin pegi class..sayur yg dulu tak disentuh ade la dimakan gak pastu..rambut dulu panjang botak terus..siapa yg tak terharu bila tgk kn..

lama kelamaan ain mula fikir malas nak go on dgn N..ain pernah nmpak sms pmpuan bg kat dia..pastu gambar2 dia dgn member2 pmpuan..yeah I know memang takde salahnye berkawan..tapi ain tak boleh terima and tak boleh ikut cara dia..pastu ain terus tinggalkan N dan makin rapat dengan mr anas..sampai ain tak sedar bila berputik rasa cinta pada mr anas..agak lama jugak mr anas tunggu sebenarnya untuk kami serius..time konvo ktorang ogos 2006 kitorang jumpakan parents untuk kenal..bulan berganti bulan tahun berganti tahun..pada 7.2.2008 family mr anas datang merisik ain..dan kami bertunang pada 15.3.2008..hubungan kami banyak sangat dugaan..kalau nak ain cerita boleh buat 1 novel..terus terang ain bgtau mr anas memang bukan lelaki yang ain impikan sangat2 selama ni..tapi Allah kan maha mengetahui apa yang terbaik untuk kita..ain yakin..kita kena terima dan cuba melengkapi antara satu sama lain..

mr anas ni tak pernah ada girlfriend b4 ni dan tak pernah rapat dengan pmpuan..itu perbezaan ketara mr anas dan N..memang tu yang ain nak kan..lelaki yang tak pernah sentuh pmpuan lain..atau dengan bahasa kasarnya bukan sisa sape2 la..hahaha..jadi oleh sebab itu maka mr anas ni agak susah untuk memahami jiwa dan perasaan seorang wanita dan juga apa yang seorang wanita harapkan..dalam tempoh setahun setengah pertunangan kami memang macam2 dah dilalui..kami selalu bergaduh salah faham dan pernah hampir memutuskan pertunangan..pernah ada orang ketiga..agak susah nak wujudkan keserasian dan persefahaman..ain ni jenis yg kalau ada masalah kena cepat2 settle..mr anas plak suka diamkan diri lama cket baru boleh nak berbincang..bayangkanlah bila masing2 tak nak beralah..huhu..macam2 lagi lah..yang rapat dengan ain tau la macam mana kami dulu..

Alhamdulillah dah sebulan kami jadi suami isteri..maknanya jodoh kami kuat..tak tergambar apa yang ain rasakan sekarang..seribu satu rasa..Ya Allah ya tuhanku..kuatkanlah jodoh ain dan anas sehingga ke syurgaMu..pertemukanlah kami disana nanti..di negeri yang abadi..kuatkan dan kukuhkan kasih sayang ain dan anas selama lamanya..jadikanlah ain dan anas suami isteri yang terbaik untuk satu sama lain..korang doakan kami ye..
Ya Rahman ya Rahim..ampunilah dosaku dan suamiku..tingkatkanlah keimanan dan ketakwaan kami kepadaMu..kurniakanlah kami zuriat-zuriat yang soleh solehah,bijak,baik budi pekerti,cantik luar dalam dan mentaati kami..kukuhkan cinta kami..jadikan aku isteri yang sabar,qanaah dan sentiasa bersyukur..jauhi aku dari prasangka buruk..bantulah aku menjaga kehormatanku,kecantikanku,auratku supaya suamiku terpelihara dan ditutupkan pandangannya dari memandang wanita lain yang bukan mahramya..

p/s; sorry to N if u read this..let bygone be bygone..just continue with our new life..im his wife now..and dont ever hurt her anymore..ja tu baik..jangan menyesal nanti..also to ja..take care dear..thanks for your present we really appreciate that..



korang boleh tgk perubahan mr anas in about this 5 years..

our 1st photo..

gambar yang paling ain tak suka..


dah potong rambut..
time konvo..
my husband now..
merisik..
pertunangan..
pernikahan..

38 comments:

mAr@ZiEy said...

Syukur alhamdulillah..akhirnya kuasa tuhan pertemukan jodoh sebenar ain dgn anas..

::ainbutterfly~ said...

maraziey..nape takleh buka blog ye.. haah alhamdulillah jodoh kami kuat..

imanshah said...

Wah sweet..semoga terus tabah menjalani bahtera rumahtangga..cepat2 dapat baby na

::ainbutterfly~ said...
This comment has been removed by the author.
honeysour's blog said...

hehehe..N tu bukan ke nama timangan nye mula huruf A kan...

semoga jodoh ain n anas kuat....

jgn gadoh2 lagi...

sudi2kanlah datang rumah kami...

::ainbutterfly~ said...

hehehe thats right..kalau org dah jemput kami seribu kali sudi..hikhik..

JIVEBUMZ said...

alhamdulillah ain telah bertemu jodoh yg telah dijanjikan Allah.. teruskan perjuangan memelihara jodoh itu.. jgn majuk2 g yer! coz akak tau kalo korang gado mesti teruk punye..hihihi

semalam tak dapat jumpe ain..terkilan sangat..

hukhukhuk

bile nak datang umh lagik?

::ainbutterfly~ said...

kak ila..tau takpe..hihi..tula kak ila brbuka dgn abg bob..

takpe insyaallah ain dtg lg nnt..barang2 pn byk lg tak amik..

Wanie-san said...

so sweet...Mr anas berubh demi kebahagiaan korg...nmpk sgt beza n ketaranya beliau dulu & skrg..skrg nmpk lebh suci..hikhik

::ainbutterfly~ said...

hahaha wanie san..betul2..mmg berbeza sgt dgn sekarang..

AkuAyie said...

wahh..ske tul aie baca kisah ain...
huhu rasa cm nk nangis..
nngis gumbira okey..
huhu..mcm baca crite fairy tale plak.. hehe..

"and they lived happily ever after.."
:)

eyra said...

sweetnyeeee
jeless aww
bile agaknye turn iera eyk na kawen
;D

*gatai

::ainbutterfly~ said...

ayie..hikhik..klako la..

eyra..kawen cepat2 kmpul duit..kawen itu bessshhhh...=)

Farhah Zaidah said...

bestnya bca cter dia..moga jodoh berpnjangan...Aminn...

ayien ; iena said...

wahh!
bgus nyew.
dia byk brubah.
syukur alhamdulillah hbngan kowg kekal smpai ke jinjang pelamin.
hopefully cinta kowg kekal smpai ke syurga Allah..

::ainbutterfly~ said...

farhah & ayien.. aminnn...thanks..doakan kami ye..

LiNuX^MaS+Er said...

Assalamualaikum..ana akhukum fil islam.. Pertama sekali, sekalung ucapan tahniah buat pasangan Mr&Mrs Anas. Entry kali ni menarik. Sedikit sebanyak menceritakan rentetan kisah cinta Ain. "Menyintai biar sekadar berpada kerana mungkin suatu hari kita akan membencinya. Membencinya pula biar berpada kerana mungkin suatu hari kita akan menyintainya". Sekali lagi ucapan tahniah buat pasangan pengantin baru yang dah lama. :D

S u H a I d A said...

suka sangat bila baca..=)cara ain sangt betul..=)

Anonymous said...

salam...
jujur, ad cemburu datang bila menatap tiap bait coretan kamu.. syukur dan bahagia bila tau akhirnya kamu bhagia.. doakan saya sekuat kamu utk trus tgglkan duka dan cipta bahgia.. ain, seme da selesai..allah buka hijab kebenaran ramadhan ni.. segan utk trus bicara ngn ain.. ap yg dimohon doa ain utk saya trus kuat hidup dan tawakal selagi ad nafas ni.. kim slm pada anas.. suh dia jaga elok2.. n maaf sgt kalo saya sgt2 ggu korg.. jz kamu je yg tau.. -~~ ain tahu sape~~

::ainbutterfly~ said...

linux master..waalaikumsalam..time kasih byk2..mmg betul..kalo blm kawen..cintailah sekadar 50%..

suhaida..thanks suhaida..

Anonymous..ye ain tau siapa kamu..cuma ain harapkan kamu kuat dan akn bertemu apa yg kamu harapkan satu hari nanti..kalau ade pape blh contact ain..im here..insyaAllah ade mase ain blh luangkan..

Anonymous said...

hmm.. ok.. i know u know who i am.. syukurnye kite di pihak yang benar.. mmg die akn nyesal tk sudah.. hmm.. noktah seme.. hehe.. ain jgn lupe tau jemput saya ke majlis kat umah anas nanti.. nk pi.. btw, saya sgt berkenan baju nikah anda.. sagt cantikk.. cun.. n if kamu sudi, kalo ad cinta lg utk saya satu hari nanti, hope kamu leh jadi juri,,bolehkan?? huhuhu.. tk mau salah langkah lagi...

Hayati said...

alhamdulillah....
akhirnya jodoh ain kuat 2...
syukur sgt...
neway jgn gaduh2 dah pas nie....
cite atas nie dah bleh wat novel...bestt2....

::ainbutterfly~ said...

Anonymous..boleh aje..insyaAllah..pasni ada cinta untuk kamu..jgn jemu berdoa okey.. =) and be strong..

kak yat..kitorg tak gaduh dah..manje2 je..hihi

sarah-al-idrus said...

terharu baca.huuuuu

zeal_tech said...

sweet nya kisah kak ain nie...
happy ending...huhu...

zinatulhayah89 said...

sweet nyer...=)
ni yg nk kawen..haha xcukup um0r lg r...

::ainbutterfly~ said...

takpe2..kawen je..sgt indah.. =)

fxy said...

tu rambut kaler-kaler cikgu sekolah tak marah ke?

wakaka

aku pulak yg diajukan soalan time abang anas nak merisik

rimieilya said...

syukur alhamdulillah sb ain dh jumpa sbhgian dari diri ain tu..sememangnya kite tak tahu apa yg akn terjadi dalam hidup kite di ms akan dtg..

sy doakan jodoh ain berpanjangan ke akhir hayat dan doakan utk sy juga ya..

Anonymous said...

haha..

sonok giler bace ain nyer post yang nih..
Hurm, N mcm tu ek...walaupun pnh ade sejarah ngn die,tp tyme tu chenta monyet tyme skola je.
Yang da lepas tu..biarla lepas kan.

as long as you're happy with anas, that's all that matters.


=)

ACIT said...

salam..hye..acctly..acit ni skoolmate anas kt skola bt38 dlu tp klas laen..mula xperasan tgk gmba anas tu..tp bile tgk gmba lme die n nama penoh die bru perasan..teruja sungguh..ur hubyy totaly differ from skool time..haha now him more matured look sesewai la ngn title hubby org 2..hehe..dlu kt skola xbape knal pon die coz acit bdk bru kt skola tu..knal2 cmtu..semoga bebahagia..cpt2 dpt baby tau..cayok2..hohoho..

Anonymous said...

nice story

Hafsa said...
This comment has been removed by the author.
kuorsuki_javanese said...

wowh....ni knl lh ader gmbo aku lak ni...jgn anggap aku jahat dh ler.....aku pon skrg dh botak..hahahaa

kuorsuki_javanese said...

wowh....ni knl lh ader gmbo aku lak ni...jgn anggap aku jahat dh ler.....aku pon skrg dh botak..hahahaa

::ainbutterfly~ said...

hahaha..takpe la amir..sejarah tu blh jadikan kite lbh matang rite..yg pnting kite sanggup berubah ke arah kebaikan..

kuorsuki_javanese said...

hehee...xpe2...aku pon skrg dh botak...ahaks...cm alien pon ader gk ni...smoga berkekalan ke anak cucu k....aku pon tumpang gembira ngan korang.....pape pon hepy always..

Anonymous said...

kapel?

omg.