Wednesday, April 29, 2009

mane yg elok ye?

assalamualaikum dan salam sejahtera.. ain nak tanye pendapat korang yg bace entry ni..hopefully dapat bagi advice,suggestion or whatever.. produk kecantikan ape yg korang rase baik utk kulit?kulit ain ni sensetif la..tak tau produk ape yg sesuai..sebab ain ade resdung..so kalau silap makan cket mesti kulit jadi gatal2..seafood jangan harap la nak makan..makan pedas cket mule la hidung jadi merah..dah la ain hantu pedas..hikhik..makan ape mst nak yg pedas kalau tak takde selera..macam kureng je makanan tu..sekarang ni makanan kt kedai pn ain dah tak berape nak tahan..nak masak kt umah bkn dapat hari2..tak sempat maa..cheh macam busy sgt je..lgpn susah sbb kt umah takde peti ais..makanan kt kedai of course dorang letak perase macam2 kan..jadi pening kepala..tp alhamdulillah migrain ain dah kurang lepas minum alpha lipid..

baru2 ni kak hani ade suggest kat ain produk mary kay..tgk kulit kak hani pn mmg cantik..aritu ain pernah pergi klinik mtk advice doktor..doktor tu cakap skinfood, bodyshop
antara produk yg elok untuk kulit..ain takmo la produk2 yg ade bahan2 kimia pastu ade peeling tu semua..hancus kulit nanti..takut nak pakai tak pasal2 berpanau sane sini..dulu ain penah try 1produk tu..ingatkan elok tp bile stop muke jadi merah2 macam ruam..dlm 1week baru ok blk..alhamdulillah la kulit ain sekarang tak teruk sgt..takut sgt muke jadi berjerawat banyak pastu parut2 lagi tambah panau lg pastu tambah cincau yoes bak kate mysis..haha..

kalau boleh skrg ain nak cari produk yg baik untuk kulit dan tak mahal sangat..tak mampu lor nak pakai yg mahal2..org perempuan ni kena pandai jaga kecantikan diri..luar dan dalam..not luar saje okey.. dalam muchmuch more..hati mau bersih takmo dengki2 takmo benci2..wajah kan gambaran hati..and jangan lupa kosmetik yg paling bagus tentunya air wuduk..kalau tu takde mmg muka takkan ade seri punyelah..believe me..alangkah indah kalau kita ade wajah yang cantik dan
peribadi yg indah..wahai wanita2 sekalian..marilah kita sama2 mencapainya..chaiyoook!!! so kalau korang ade cadangan nak bagi kt ain silakan..sangat2 dialukan..nak kawen lagi la kena pandai jaga semua tu..untuk suami...kawen???adakah?? tungguuuuuu.....

18 comments:

Syed Mohd. Aiman said...

Bukan Bodyshop tak de bahan kimia ke?? tak pe la..

try susu kambing..

atau

Mary Kay..

my fren guna MARY KAY.. ok je, tak de merekah mcm product dulu dia.. n dia chemical free...

::ainbutterfly~ said...

yeh bodyshop takde bahan kimia..thats doktor suggest..mary kay..macam mahal je..huhu

kimomoto kozaima said...

pakai nivea for men hehe..
lawak je..
sy pon cam awk gak seafood elergic, penah waktu form 3 msuk hospital seminggu sebab makan ketam...ishk..ishk..
solution dia skang nih, sy avoid dri mkan mende2 tuh..ntah dri mne pnyakit tu dtng, family x de pon kne huhu^^

amik vitamin je ain..alhamdulillah..

AkuAyie said...

ada satu product ni, nama dia Eurora Soap. Berkesan kalau guna berterusan, Tapi mahal la..

kalau ain nak, ayie bagi no contact sorang cekgu ni dia jual..

::ainbutterfly~ said...

hah smpai masuk hspital..dasat dasat..sy takla smpai mcm tu..tp still ade efek kt kulit..mkn cedap2 cket mule gatal2 pastu lg teruk naik jerawat...aaaaaaa!!! takmooo!!!
yeah vitamin..good suggestion..vitamic c kn kalo tak silap..

::ainbutterfly~ said...

eurora soap..penah dengar..haritu ade akak kt spa tu suggest..haah agak mahal..1 tu je dah rm95 tak silap..

kimomoto kozaima said...

vitamin E ngn Vitemain C bagus utk kesegaran kulit..
loton also help...
try cari lotion anti elergic kat farmasi ok gak...

kimomoto kozaima said...

adess asal sy selalu melalut nih..
sebut betul2 vitamin dan lotion..bukan vetemain dan loton..
kekekeke perosak bahasa..

::ainbutterfly~ said...

haha patut lah..lotion rupenye..ingat apekah loton..hikhik..wah,incik kimo dah jadi pakar kulit..good good..hihi..hari ni jugak sy pegi cari..

kimomoto kozaima said...

hehe tau ckit2 jek..mak sy selalu pkai...sy x suke pkai biar kulit x lembut pon x pe biar kasar2 ckit..nnti x segan salam ngn bapak mertuaku hehehe nnti mesti dia kate "rajin ko nih tgn kasar"...^^

Elin~ said...

Penah try natasha?

eyena amir said...

org guna temulawak je dr f4..alhamdulillah ok...sbb ia sgt murah haha...pkai bende len, muke jd xcntik...huhu

~honey_nurhaliza~ said...

marykay sgt bgus...so akak advise kan jgn guna produk2 local yg ada chemical like ntasya...novelles visages...erm bnyk lg la..x tersenarai la...marykay dr tumbuh2 an...mmg mahal tp berbaloi tahan 4-5 bulan pki...so agak jimat la...dr bli yg murah tp x berkesan..lg membazir right??

::ainbutterfly~ said...

natasha..ade member ckp tak brape bgs la..ahha sy pakai jugak temulawak kdg2..ngee~ tak habis2 lg..

::ainbutterfly~ said...

kak hani..rase cam nak try je plak marykay..nnt nak bincang dgn mr anas dulu mtk sponsor..hikhik..

PeErA said...

keciannye peera,,,
xpnh dgr pn mary kay tuh,,,,huhu
ok ke,,??
klo cm2,,,
peera nk try jgk,,
nk tawen neh,,;)

::ainbutterfly~ said...

marykay bkn local product..ain pn nak try gak ni..
ooo peera nak tawen ye...besh2!!

[ achees ] said...

kalo ade resdung.. pastu ade alergi kat kulit.. g klinik mintak ubat cuci darah.. pastu ubat cuci muke ngn sapu. try la. pnh jd kat sy. sgt hodoh dulu kala. skang sy pakai Acne Aid (RM12) tahan 3 bulan. beli kat guardian jew. Stieva-A ubat sapu (RM60)..kalo g pakar kulit..samapi bile lum tentu baik. g klinik biase dulu..