Wednesday, April 1, 2009

nak kawen??

assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog ni..sebenonye takde topic yg nk diupdate..tapi tadi bile bace blog kawan ain sorang tu tergerak plak hati ni nk menaip..mmg besh bace blog nye si pamie tu..tersenyum2 kadang tergelak sowang2 ain bace blog dia..dia kawan ain mase skola dulu..1 class..sekarang dia tgh blajo kt universiti al azhar,ijazah sarjana muda bahasa arab..(betoi kot ni..) tadi baru baca tajuk dia "pengumuman aku akan melangsungkan perkahwinan"..igtkan betoi le upenye tak tau dgn sape n tak tau bile..ish2..senang2 ko kawen dgn aku jela pamie..haha gurau2 ye..tak pasal2 ade yg kene lepuk dgn senduk aluminium bak kate si pamie tu..hahaha..
ape ni asik cite pasal pamie je..sebenarnye nk taip pasal kawen..ape maksud sebenar perkahwinan..koang tau?perkahwinan ni luas maknenye kn..koang bile nak tawen?hikhik..tmbah2 yg ade pakwe or awek tu..tak elok tunggu lame2..ngee~ ain? insyaAllah tak lame lg..kalo ain tawen nnt ain jemput la koang..kene dtg kt kampung ain kt kampung gajah, perak taw!
secara jujurnya skrg ni ain mmg nak sgt ade suami yg boleh jaga n pimpin ain sebaiknye..rasenye semua wanita ade impian camtu kan? betoi tak wahai wanita2 yg diciptakan dari rusuk lelaki? lelaki2 plak mst tgh mencari rusuk kiri koang yg hilang tu kan..takpe adenye tu tgh menanti..ngehngeh..sbnrnye ain risau gak..yela as we know mcm2 cabaran kt alam rumahtangga ni..ramai org dah cakap kt ain dah kawen nnt lain..jauh beza mcm bercinta sblm tu..kite ade tanggungjawab,komitmen besar kt family..sbg pompuan kite kena lebih banyak bersabar..ain ngaku ain bukan seorang yg penyabar..b4 ni ain cepat je down kalo ade ujian pada diri ain..thats y skrg ni DIA tgh uji kt mane tahap kesabaran ain..DIA kan maha mengetahui..ain yakin tu..korang pun mesti yakin..korang tau tak actually skrg ain mmg betul2 tgh diuji..takpe,insyaAllah bila impian ain tercapai ain akan cite kt korang kisah yg terjadi..dalam tempoh in about 1year ni..macam2 dugaan DIA bagi..mmg tak pernah terlintas ain akan lalui semua ni..
dulu2 mase mude2 (ceh cam tua sgt je..) ade la plan nak kawen umo 24 or 25..haha..ain ni muda2 lg dah fikir jauh taw..nak tau tak ciri2 suami idaman ain..nk gitau jugak tak kire..1stly mst la nak yang ilmu agamanya lebih dari ain so dia blh pimpin ain..lembut tp tegas,kelakar,penyanyang,amik berat,penyabar,setia n tak gatal or mata keranjang..ain nak lelaki yg tak pernah sentuh wanita lain..mean i'll be the 1st one..pastu fizikalnya ain nk yg berkulit agak gelap,tak kurus n tak gemuk,tinggi, tak hensem tp sejuk mata memandang,mean tak selekeh la kan..wah..so perfectionist kn..tapi lame2 ain sedar..takde sape yg perfect..kalo kite nk yg baik kite kene jadi baik dulu..lelaki baik untuk wanita baik camtu gak sebaliknye..bila dah dpt pasangan kite kena redha..terimalah seadanya siapa jodoh kita..tanggungjawab,toleransi,persefahaman ade insyaAllah kita boleh jalani bahtera rumahtangga dgn selamat..sdiakan diri dgn ilmu rumahtangga secukupnya..kalo tak koang nak jadi cam cite2 yg salu sgt kua kt paper,tv tu..kawen kejap dah cerai..nauzubillah..pape pn semuanya bergantung pada diri kita dan paling penting redha dari Pencipta kita..

gambar hiasan..gambar kt umah pengantin lelaki yg ain shoot last week..

8 comments:

Ibn Mohamed Amin said...

hahaha.. wat posting trussss... apepun moga dipermudahkan la urusan jodoh ngko.. hehe..

♥ Cik Ca said...

erm... kawen tu bkn mde simple dear..
sbb kte kawen utk slama2 nyar..
so berssh2 dahulu kan...
cik ca pOn tasbr nk tawen lor..
hahahaha.. just kne pk mcm2 mde la..
everything dear... mOst impOrtant is
our future husband.. betOl ke die ley pimpin kte.. trima kte seadanya..
plus bile kte kawen dgn sum1..
mksd nyer kte kawen dgn fam die..
so dpt ke fam die trima kte..
byk mde kene pk kan..
btw hOpe jodoh kamo0o diperceptkan..
jgn lupe jmput cik ca oke...

Hayati said...

hahahha...
nie kes cam dah x lama jew...
tul ckp ain 2..sediakan ilmu alam rumahtangga sblm kawen no...
pape pon akak x sabo nk tgk ain tawen nie...

::ainbutterfly~ said...

tgu ye kak yat..ngehehe..betoi tu cik ca..semua kite kene fkr kn..dari setiap sudut..tatut pn ade..tenkiu pamie..moge ngko pn cpt2 jmpe jodoh..hehe

eyena amir said...

nak kawen jgk...hehe

::ainbutterfly~ said...

jom kite kawen beramai2..ngee~

zeal_tech said...

nseb bek belum ada kemampuan...
kalu x....
nk gak tawen...
da sape2 nk sponser....??

::ainbutterfly~ said...

ngeh2..kumpul wit dulu naaa...baru blh kawen..