Tuesday, November 10, 2009

sedikit petua untuk kita~

Salam 'alaik..

Bagi yang lelaki, baca, fahami dan lakukan sesuatu. Petua yang sangat berguna kepada para suami dan bakal suami..
Bagi si isteri pula sila print dan bagi husband baca okie..

Bahagian 1
1. Sentiasa berdoa agar disayangi.
2. Bila balik rumah, tegur dan sentuh isteri sebelum buat kerja lain.
3.Tunjukkan keperihatinan dengan bertanya secara khusus mengenai kegiatan isteri sepanjang hari.
4. Berlatih untuk MENDENGAR dengan baik.
5. Jangan tergesa-gesa untuk menyelesai masalah isteri. Apa yang lebih penting adalah simpati.
6. Berikan masa sekurang-kurangnya 30 minit perhatian yang "berkualiti" terhadap isteri.
7. Belikan bunga atau seumpamanya sebagai hadiah atau untuk memujuk.
8. Tolong masak atau ajak makan diluar sekali-sekala.
9. Beri pujian mengenai penampilan isteri -- rambut, wajah, pakaian dll.
10. Pujuk bila isteri marah atau kecil hati.
11. Beri bantuan atau kerjasama setakat yang mampu.
12. Luangkan masa yang lebih agar tidak mendesak isteri untuk lebih cepat bergerak atau bertindak.
13. Bila lambat pulang, beritahu lebih awal atau telefon rumah.
14. Bila isteri minta bantuan, nyatakan "boleh" atau "tidak boleh" dengan tidak mengungkit atau banyak komen.
15. Jika perlu menjauhkan diri sekali-sekala, beritahu bila anda akan pulang. Beritahu yang anda perlu bersendirian untuk berfikir.
16. Bila sudah sejuk, beritahu isteri apa yang mengganggu fikiran secara sopan.Jangan menyalahkan isteri.
17. Bila isteri bercakap, beri perhatian sepenuhnya, letakkan surat khabar atau tutup televisyen.
18. Bila keluar, tanya isteri kalau ada sesuatu yang ingin dipesan.
19. Beri tahu bila kita ingin berehat atau tidur.
20. Peluk isteri dengan penuh kasih sayang empat kali sehari.

Bahagian 2
1. Telefon isteri dari tempat kerja untuk bertanya khabar, memberitahu sesuatu yang menarik atau sekadar ingin memberitahu "I love you".
2. Ucapkan kata-kata sayang sekurang-kurang dua kali sehari.
3. Tolong kemaskan katil dan bilik tidur.
4. Tolong terbalikkan stokin atau seumpamanya untuk memudahkan isteri mencuci.
5. Tolong buang sampah tanpa disuruh.
6. Bila keluar out-station, telefon isteri untuk memberitahu nombor telefon tempat penginapan dan memberitahu yang kita sudah selamat sampai.
7. Sentiasa kemas, anggun dan wangi sebelum tidur bersama.
8. Sokong pendapat isteri kalau beliau bertentangan pendapat dengan orang lain.
9. Urut-mengurut isteri atau seumpamanya dari masa ke semasa.
10. Peluk dan belai isteri sekali-sekala tanpa implikasi seksual.
11. Sabar dan tenang bila mendengar cerita dan masalah isteri.
12. Jangan tukar-tukar saluran televisyen bila menonton bersama isteri.
13. Pamerkan kasih sayang bila dikhalayak ramai.
14. Jangan abaikan isteri atau tinggalkan jauh bila berjalan.
15.Bila berpegang tangan, jangan biarkan tangan longlai.
16. Buatkan air minuman atau seumpamanya untuk isteri sekali-sekala.
17. Bila makan di luar, jangan harapkan isteri memilih tempat makan setiap masa.
18. Sabar bila isteri terlambat sedikit atau tiba-tiba ingin menukar baju yang dipakai atau menukar rancangan.
19. Beri perhatian yang lebih pada isteri dari orang lain semasa dikhalayak ramai
20. Lebihkan isteri dari anak-anak.
21. Belikan hadiah-hadiah kecil dari masa ke masa -- minyak wangi, jamu atau seumpamanya.

Bahagian 3
1. Beri respond yang positive bila mendengar isteri bercerita.
2. Bila isteri kurang sihat, beri perhatian yang sewajarnya. Manjakan isteri sepertimana mereka memanjakan kita.
3. Masuk tidur serentak dengan isteri. Jangan tunggu program TV habis baru masuk tidur.
4. Belai isteri sebelum pergi kerja.
5. Cuba ketawa bila isteri buat lawak atau bercerita sesuatu yang melucukan.
6. Ucapkan terima kasih diatas setiap khidmat yang isteri berikan.
7. Cari masa untuk berdua-duaan sekali-sekala.
8. Lakukan riadhah bersama isteri.
9. Pergi berkelah / picnic sekali-sekala.
10. Tolong cuci atau jemur pakaian sekali-sekala.
11. Ajak isteri berjalan-jalan tanpa anak-anak.
12. Cuba berikan / tunaikan apa yang isteri hajati.
13. Nyatakan yang anda merinduinya bila berjauhan.
14. Bawa pulang ole-ole / kuih kegemaran isteri sekali-sekala.
15. Sentiasa lakukan ibadah bersama.
SELAMAT MENCUBA DAN SEMOGA BERJAYA.. ~~

24 comments:

honeysour's blog said...

bagus2..kak nana nak print n tampal la..hikhik

::ainbutterfly~ said...

hahaa..silakan..kasi font beco2 cket bio abg ady nmpak..hehe

LiNuX^MaS+Er said...

Wsalam..panjangnya..huhuh..:P

::ainbutterfly~ said...

mesti la..highlight tu kaum adam ye..

lemonade said...

ni ain buat bt sendiri ke..? or dr mn2 motivator?

::ainbutterfly~ said...

ain pun lupe dpt kt mane..bukak pendrive lame terjumpe plak..ain edit2 cket.. =)

honeysour's blog said...

ain, sabtu n ahad ni abg ady takde..g kursus...
kak nana plan, malam hari sabtu tu nak tdo umah kak ila...sampai ahad tu..
pagi sabtu tu lpas hantar abg ady, kak nana tak tau nak g mane...
nak lepak umah abg gee cdngnye...
tapi tak konfem lagi...
ain, ade plan tak..
sementara nk tgu malam sebab kak ila balik dr singapore malam hari sabtu tu...

honeysour's blog said...

ooo..ok..
ari sabtu kak ila balik ptg kot baru sampai...
tu yg g umah kak ila sabtu malam tu...
ahad tu nk ajak dia g makan abc frado..hikhkhik..

ari sabtu ni..pening mau duduk mane..
malas nk patah balik putrajaya..

mr cekodok said...

informative information. thanks for sharing=)

::ainbutterfly~ said...

thanks for visiting.. =)

Anonymous said...

.FNA.

Sis cantek taw.
(=

Anonymous said...

best2! *smile*

::ainbutterfly~ said...

siape FNA ye? neway thank u.. =)

hans said...

nasib aku xkawin lagi
banyak betul petuanya
haha

cik EPAL said...

bagus ini petua...

anda comel ;)

.FNA. said...

sye la .FNA. itu.

hee~
sOry aritu kat library sO tak leyh la nak sign in.

sOry ye,
akak cOmeyl~

link me tOo~
;D

::ainbutterfly~ said...

hans; nnt kawen gak kan..so be prepared. =)
cik epal;thanks =)
fna;orait dear thanks =)

Kimy said...

salam kak ain,
sorry sebab dah lama sgt x lawat blog kak ain. bz sgt skrg, update blog pun jarang2 klu update pn bnda penting je. semoga kak ain bahagia berkeluarga. hehehe ;p

yg2 n me said...

huhhuu..kak ain..bia la kite xkenal pon..tp mau drop testi jgak~~

thanks for sharing n give motivation yup..~~

visit my blog jgak yaa..~~

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

bgs la info nih..

tq ain!!

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

jom tkr link!!

http://mamaadam09.blogspot.com/

::MASLINA:: said...

hi ain.. nak amek petua nie and publish dlm blog saye ye..... tq.... suka sgt bace.......

Anonymous said...

Ini macam lebih kepada perempuan jer...

::ainbutterfly~ said...

mmg ditujukan utk lelaki la ni..